Historie og udbredelse

Braque Francais type Pyrenees – en gammel fransk jagthunderace

Braque Francais findes i to “udgaver” (Braque Francais type Pyrenees og Braque Francais type Gascogne), der væsentligst adskiller sig fra hinanden i relation til lethed og størrelse.

Braque Francais type Pyrenees er den letteste og mindste af racerne, og racen stammer mere præcist fra den syd vestlige del af Frankrig (Central Pyrenæerne).

E’freja Du Milobre De Bouisse

Braque Francais type Pyrenees er en gammel jagthunderace, og racen menes at kunne føres helt tilbage 15 – 1600-tallet, hvor den blev anvendt som jagthund i Frankrigs landdistrikter.

Braque Francais er oprindeligt fremavlet til jagt på hønsefugle, herunder agerhøns. Det har oprindeligt været målet at fremavle en hund, der ved søg over åbne arealer instinktivt tager stand på den færd som hønsefuglene afgiver.

Braque Francais anses i faglitteraturen for at være stamfar for alle nutidige korthårede hønsehunde, herunder også for eksempelvis Korthåret Hønsehund.

Braque Francais type Pyrenees blev sidst i 1990-erne anvendt i Danmark til at give “nyt blod” til Gammel Dansk Hønsehund.

Udbredelse i dag

Braque Francais type Pyrenees er i dag en meget udbredt race i dens hjemland Frankrig, hvor der i 2012 findes ca. 7000 eksemplarer.

I 1970-erne blev racen importeret til det nordamerikanske kontinent, og der findes i dag i det nordlige USA og Canada ca. 200 eksemplarer.

Endvidere findes racen i en en række vest europæiske lande, herunder blandt andet Spanien, Italien og Tyskland.


E’freja Du Milobre De Bouisse